Caramelles de Callús

Festa centenària

Als inicis de aquesta festa centenària que fa molts i molts anys que es celebra al poble de Callús, les cançons de caramelles tenien un contingut exclusivament religiós, però amb el pas dels anys es van introduir altres temes tipus humor o la sàtira.  Generalment la interpretació de les diferents cançons es coral i va acompanyada per un grup instrumental.

Ambdues colles (grans i petits) afegeixen a la interpretació musical actuacions de dansa i folklore català que competeixen en vistositat i espectacularitat. Els balls de cèrcols, de cascavells i de bastons estan molt arrelats al poble de Callús, i s’han convertit en un component ja indispensable de la festa. La presència d’aquests elements culturals identifiquen plenament la festa i es converteixen en un pur reflex de la diversitat de la cultura tradicional popular catalana.

Des de ben bé els inicis de la festa, les dues colles de caramellaires de Callús portaven les seves cançons i balls a les diferents cases de pagès disgregades per tot el nucli del poble, on eren obsequiades amb menjar i beguda. Previament, abans d’anar a cantar i ballar a les masies, els caramellaires que s’encarregaven de recollir els donatius dels assistents a la festa de les Caramelles s’anomenen les lloques, els quals eren perfectament identificables en tot moment pels seus cistells adornats amb cintes i flors.

Història

A inicis del segle XX hi havien dues colles de caramelles al poble de Callús. Aquestes dues colles tenien entre elles una rivalitat ben sana per tenir un repertori més complert i reixit que l’altra. Eren la colla del dalt identificada possiblement més amb el bando republicà i la colla de baix més identificada al bando nacional. Amb el pas del temps, aquestes dues colles es van fusionar i la divisió de les colles va passar més per edat en comptes de ser per ideologia.

A mitjans del segle XX també va aparéixer la colla L’Anella Daurada que era bàsicament una colla sardanista que participava activament a les Caramelles de Callús. Consta que aquesta colla L’Anella Daurada va ser fundada al 5 d’Abril de 1953 i va participar varis anys a les Caramelles de Callús.

Tot i així, cal comentar que actualment al segle XXI hi han les dues colles actuals: la colla dels Grans i la colla dels Petits que són les que participen i conformen la festa de Caramelles a Callús.

L’origen del poble de Callús ve dels Manxons. És per això que ja es celebraven caramelles a les époques on únicament existia els Manxons com a nucli urbà del poble de Callús.

Caramelles als Manxons